Ortodonti

Ortodonti dişler, çeneler ve yüzdeki düzensizliklerin teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen, ortodonti alanında uzmanlaşmış diş hekimleri tarafından icra edilen diş hekimliği dalıdır.

Ortodontik Tedavinin Hedefi
Ortodontik tedavide dişlerin ideal bir şekilde sıralanması; böylece birbirleriyle ve karşı çenedeki dişlerle uyumlu olmaları amaçlanmaktadır. Ortodontik tedavinin hedefi iyi bir ısırma, çiğneme, konuşma fonksiyonu sağlamak ve ideal bir diş, çene, yüz estetiği elde etmektir. Ortodontik tedavi, ağız sağlığının geliştirilmesi ve böylece genel sağlığın iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin psikolojisine katkı sağlayarak özgüvenini artırır.

Çapraşık dişlerin temizlenmesi zordur. Bu durum dişin ve dişi çevreleyen dokuların zarar görmesine neden olabilir. Ortodontik tedavi ile dişler düzgün bir şekilde sıralanarak ağız sağlığı iyileştirilmektedir.

Ortodontik Problemlerin Nedenleri
Süt dişlerinin erken kaybı, burun tıkanıklığı nedeniyle ağız solunmu yapılması, parmak emme, yalancı emzik veya biberon kullanma, dil emme, dudak emme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar, bazı kas bozuklukları ve genetik faktörler ortodontik problemlere neden olabilmektedir.

İlk Ortodontik Muayene Zamanı
İlk ortodontik muayene çocuklar 7 yaşını geçmeden yapılmaktadır. Bazı ortodontik problemler erken safhada basit müdahalelerle çözülebilmektedir. Aktif ortodontik tedavi genellikle 9-14 yaşları arasında başlamaktadır. Çeneleri ilgilendiren problemler çocuk büyüme ve gelişim dönemindeyken çözülebilmektedir. Dişlerdeki ortodontik problemler yetişkin bireylerde de tedavi edilebilmektedir.

Ortodontik Tedavi Araçları

Sabit Ortodontik Aygıtlar
Dişlerin üzerine braket yapıştırıldıktan sonra bu braketlerin içerisine teller yerleştirilmektedir. Bu tellerin dişler üzerine uyguladığı kuvvet dişlerin düzgün sıralanmasını sağlamaktadır. Braketlerin metal veya diş renginde olanları mevcuttur. Braketler genellikle dişlerin ön yüzeyine yerleştirilmektedir. Bunun yanında dişlerin arka yüzeyine yerleştirilen braketler de mevcuttur.

Hareketli Apareyler
Hasta tarafından kolaylıkla takılıp çıkarılabilen apareylerdir. Basit diş hareketlerinin sağlanmasında kullanılabilirler. Genellikle erken ortorondik müdahalelerde kullanılırlar.

Ağız Dışı Aygıtlar
Ağız dışından destek alan ortodontik aygıtlardır. Bazı durumlarda dişleri hareket ettirmek ve çenelerin gelişimini yönlendirmek amacıyla kullanılabilirler.

Şeffaf Plaklar
Günümüzde ortodontik tedavi için şeffaf plaklar da kullanılmaktadır. Bu plaklar, hasta tarafından takılıp çıkarılabilmektedir.

Ortodontik Tedavinin Süresi
Ortodontik tedavi süresi genellikle bir buçuk - iki yıl olup, daha kısa veya daha uzun da olabilmektedir. Hasta bu süreçte düzenli kontrollere çağrılmaktadır. Tedavi sırasında ortodontist tarafından hastaya verilen lastikler veya aygıtlar düzenli olarak istenilen şekilde kullanılmalıdır. Hastanın işbirliği, tedavinin süresi açısından önemlidir. 

Pekiştirme Tedavisi
Aktif ortodontik tedavi bittikten sonra pasif pekiştirme tedavisi aşamasına geçilmektedir. Pekiştirme tedavisinin amacı tedavi sonrası dişlerin eski haline dönmesini önlemek, yeni konumlarının kalıcı olmasını sağlamaktır. Bu amaçla, takılıp çıkarılabilen apareyler, şeffaf plaklar ve ön dişlerin arka yüzeyine yapıştırılan sabit teller (retainer) kullanılabilmektedir.

Bölüm Doktorlarımız