Diş Hekimliğinde Protetik Diş Tedavisi , eksik veya kaybedilmiş dişlerin yerine yapay olarak yenilerinin getirilmesi anlamına gelmektedir. Dental İmplant Uygulamaları Gülüş Tasarımı Laminate Veneer (Yaprak Porselenler) Dişlere doğal bir beyazlık kazandıran laminate veneer işlemi öncesinde hastanın diş yapısı incelenerek dişlerine özel porselen plakalar hazırlanır. Sonrasında diş yüzeyinden çok ince bir tabaka alınarak yerine önceden hazırlanan porselen plakalar yerleştirilir. İşlem sırasında yapıştırıcı olarak özel bir malzeme kullanıldığından kaplamaların düşmesi ya da herhangi bir nedenden dolayı diş yüzeyinden ayrılması zordur. Laminate veneer uygulaması, kişinin estetik bir gülüşe sahip olmasını sağlar. Laminate veneer uygulaması hem lekelenmelere hem de aşınmaya karşı yüksek dirençtedir. Doğru bir ağız bakımı ile uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Eksik Dişlere Yeni Dizayn Sabit Protezler Tam Seramik Kronlar Full Zirkonyum – Zirkonyum Alt Yapılı Kronlar Hareketli Protezler Bölümlü protezler hastanın kendi dişlerine hassas tutucularla bağlanır. Bu yüzden tam protezlere oranla daha sabit olurlar. Tam protezler ise tüm dişlerin çekilmiş olduğu ağızlarda uygulanır. Çene kemikleri erimiş olan hastalarda tam protezlerin tutuculuğu zayıf olduğundan implantlarla birlikte uygulandıklarında tam başarı sağlanır.
İmplantların gelişen teknolojiyle birlikte diş tedavilerinde kullanımları giderek yaygınlaşmıştır. Tüm bu gelişmeler sonucunda, İmplant tedavisi diş hekimliği alanında son yıllarda en çok kullanılan uygulamalardan biri durumuna gelmiştir. Dental İmplantlar (Diş İmplantı), eksik dişlerin tedavisinde kullanılan en etkili ve başarılı yöntemdir. Çene kemiğinin içerisine titanyumdan üretilen vidalar yerleştirilerek, vidaların üzerine diş protezleri uygulanır. İmplant tedavisinin diğer yöntemlerden farkı, diğer dişlere zara vermemesidir. Diş kökü görevi gördüğü için doğal dişlerle yapılan yemek yeme, konuşma, gülme gibi bütün temel aktiviteler estetiğin de dahil olduğu bir şekilde yerine getirilebilir.
Gülüş Estetiği, kişinin gülüşüne doğal ve estetik bir görünüm kazandırmak amacıyla dudak, diş eti ve diş görünümünü önce tek tek daha sonra bir arada değerlendirmek ve bu faktörleri en uyumlu hale getirmek adına tercih edilen kombine bir tedavi yöntemidir. Gülüş tasarımı kişiye özel, yüz ile uyumlu ve doğal bir gülüş elde etmek adına planlanır. Bu sebeple gülüş estetiği sürecine dahil olacak işlemler ilk olarak hastanın gereksinimlerine ve ardından beklentilerine göre şekillendirilir.
Yaprak porselen olarak bilinen laminate veneer uygulaması, dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan ince porselen bir tabakadır. Laminate Veneer uygulaması ile dişlerin daha beyaz görünmesi ve diş bozukluklarının ortadan kaldırılması sağlanarak, minimum müdahele ile maksimum estetik hedeflenir .
Farklı nedenlerden dolayı kaybedilmiş dişlerin yerine yapılan protez dişler, günümüzde sıklıkla tercih edilen uygulamalardandır. Ağızda eksik olan dişler estetik açıdan olduğu kadar kişinin genel sağlığı açısından da büyük önem taşır. Bu protetik uygulamaların amacı, hastanın kaybolan fonksiyonlarının, fonasyon, estetik ve mutluluğunun geri kazandırılmasıdır. Diş protezleri; sabit protezler, hareketli protezler ve implant üstü protezler olarak 3 ayrı başlık altında toplanabilir.
Mevcut dişlerden destek alınarak yapılan sabit protezler (kron-köprü), dişlere yapıştırılarak uygulanır. Hasta tarafından çıkarılamazlar. Sabit protezlerin yapımında metal, zirkonyum altyapılı ya da metal altyapısız porselenler kullanılır.
Tam seramik kron ve köprüler metal bir iç tabaka içermediklerinden ışık geçirgenlikleri yüksektir. Böylece estetik açıdan özellikle ön dişlerin restorasyonunda doğal dişe yakın sonuçlar elde edilir.
Porselen kron ve köprü uygulamalarında dayanıklı olması nedeniyle metal bir alt yapı kullanılır. Fakat bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlığı ve estetik açısından olumsuzlukları bilindiğinden, zamanla metale alternatif bir malzeme arayışı ortaya çıkmış ve zirkonyum destekli restorasyonlar kullanılmaya başlanmıştır. Zirkonyum oldukça dayanıklı ve yüksek ışık geçirgenliğine sahip olduğundan, doğal bir görünüm sunar.
Dişlerden ya da kaybedilen dişlerin kalan diş eti ve kemiklerinden destek alınarak yapılan protez çeşididir. Hastanın istediği zaman çıkarabildiği hareketli protezler, bölümlü ve tam protezler olmak üzere ikiye ayrılır.
Protetik Diş Tedavisi