Beyazlatma tedavisi, mevcut diş renginin açılması işlemidir. Beyazlatma tedavisi sonrası dişler, daha hijyenik, temiz ve sağlıklı bir görüntü verir. İnsanların daha genç görünmesini sağlar ve özgüvenlerini kolayca artırabilir.
Dişlerde meydana gelen renklenmeler, estetik görünümün sağlanmasındaki en büyük engellerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Renklenmeler, dış kökenli (ekstrensik / eksternal) renklenmeler ve iç kökenli (intrensik / internal) renklenmeler olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Dış kökenli renklenmelere örnek olarak:
Kötü ağız hijyeni, plak, diş taşı, renklendirici özelliği olan bakteriler ve mantarlar, çay, kahve, kola gibi renklendirici özelliği olan içecekler, tütün ürünleri, diş eti kanamaları, klorheksidin vb. ağız gargaralarının sık kullanımı, eritromisin ve amoksisilin gibi antibiyotikler ve demir ilaçları verilebilir.
İç kökenli renklenmeler ise, genetik hastalıklar, hematolojik hastalıklar, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi sistemik faktörlere veya diş dokuları ve dental tedavileri kapsayan lokal faktörlere bağlı olarak gelişebilmektedir.
Diş beyazlatma tedavisinin en önemli avantajı ise dişlerdeki bazı renklenmelerin, dişte invaziv bir işlem yapılmadan giderilmesine olanak sağlamasıdır.
Diş beyazlatma işlemi hekim tarafından ofis ortamında uygulanan ‘ofis tipi beyazlatma’ (office bleaching) ve diş hekiminin kontrolünde, hastanın kendisinin evde uyguladığı ev tipi beyazlatma (home bleaching) olarak uygulanabilir.
Hekim kontrolü ve gözetiminde olan ofis tipi beyazlatma uygulamalarında daha güçlü beyazlatıcı ajanlar kullanmak mümkün olmaktadır. Böylece tek seansta dahi gözle görülür sonuçlar elde edilebilmektedir.
Diş beyazlatma işlemi uygulanmadan önce, daha etkili sonuç elde etmek için muhakkak var olan diş taşları temizlenmelidir.
Hastanın tedaviye başlanmasına karar verildiğinde ise ilk olarak, bir ekartör hastanın ağzına yerleştirilerek yumuşak dokular mümkün olduğunca diş dokularından uzaklaştırılır. Diş etleri zarar görmemesi adına bir bariyer ile kapatılır. Daha sonra ise diş hekimi tarafından dişlerin üzerine bir beyazlatıcı ajan (jel) sürülür. Jeli aktive etmek için lazer veya led ışık gibi özel bir ışık kaynağı kullanılır.
Ofis tipi beyazlatma uygulaması genelde 2 veya 3 seans sürmektedir.
Ev tipi beyazlatma uygulamalarında ise ilk olarak hastanın ağız ölçüsü alınır ve hastaya özel bir şeffaf plak hazırlanır. Beyazlatıcı ajan hazırlanan şeffaf plağa hekimin hastaya verdiği talimatlara göre yerleştirilir ve o şekilde kullanılır.
Beyazlatma tedavisinin ömrü kişiden kişiye değişebilmektedir. Ancak azami dikkati gösteren hastalarda bu etki 1-2 sene kadar sürebilmektedir.