Kanal Tedavisi

Kök Kanal Tedavisi
Endodonti, diş ve çevre dokularında oluşan hastalıkların teşhis edilip, bu hastalıkların nedeni, önlenmesi ve tedavisini konu alan diş hekimliği anabilim dalı olarak tanımlanmaktadır.

Kök kanal tedavisi (endodontik tedavi) dişin merkezinde bulunan, dişi besleyen kan damarları ve sinirleri içeren pulpa dokusunun çıkarılarak, temizlenmesi ve sağlığa zarar vermeyen maddeler kullanılarak yeniden doldurulması işlemidir. Endodontik tedavinin amacı derin çürükler, dişte oluşan çatlaklar, kırıklar veya travma sebebi ile sağlığı bozulan bir dişin tedavi edilerek ağızda estetik ve fonksiyonel bir şekilde tutulmasını sağlamaktır.

Hangi Durumlarda Kök Kanal Tedavisi Uygulanması Gerekir?
Derin çürükler veya travma kaynaklı bakterilerin, tedavi edilmediği durumlarda pulpaya ulaşarak iyileşemeyecek derecede zarar verdiği durumlarda pulpa dokusunun çıkarılması gerekmektedir. Kök kanal tedavisi gerekliliğini gösteren bazı belirtiler aşağıdaki gibi olup, belirtiler birçok farklı hastalıkla karışabileceği için kesin tanı için mutlaka bir hekime başvurmak gereklidir.

  • Çiğneme veya ısırma esnasında ağrı
  • Sıcak veya soğuk hassasiyeti
  • Diş renginde değişiklik
  • Yüz veya boyun bölgesinde şişlik
  • Diş etlerinde şişme / hassasiyet
  • Diş etlerinde sivilce benzeri oluşum

Kök Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Kök kanal tedavisi bir diş hekimi veya bir endodonti uzmanı (endodontist) tarafından uygulanmaktadır. Endodontist diş pulpası hastalıkları ve yaralanmalarının teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimidir. Kanal tedavisi öncesinde ilk adımda ilgili dişten röntgen filmi alınarak kök kanalları ve çevre dokular hakkında bilgi edinilir. Tedavi öncesi uygulanan lokal anestezi işlemi sayesinde diş ve çevre dokular uyuşturularak hastaların ağrısız ve konforlu bir tedavi geçirmesi sağlanır. Kullanılan özel cihazlar sayesinde pulpa dokusu çıkarılarak kök kanalları şekillendirilir ve temizlenir. Kök kanallarının kalıcı bir materyal kullanılarak doldurulması ile tekrar enfekte olması önlenmiş olur.

Kök Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kök kanal tedavisi, kök kanallarındaki enfeksiyona, kanal sayısına ve yapılan işlemlere bağlı olarak tek seans veya birkaç seans olacak şekilde değişiklik gösterebilmektedir. Kanal tedavisi tek seansta tamamlanmayacaksa kanalın tekrar enfekte olmasının engellenmesi için diş bir sonraki seansa kadar geçici bir dolgu maddesi ile örtülür. Ortalama bir tedavi seansı 30 dk ile 90 dk arasında sürebilmektedir.

Kök Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Hissedilir Mi?
Kök kanal tedavisinin tamamlanmasının ardından dişte birkaç gün hassasiyet ve çiğneme esnasında ağrı hissedilebilmektedir. Hekiminizin tavsiye edeceği ilaçlar ile ağrı kontrol altına alınabilmektedir.

Kök Kanal Tedavisi Tekrar Yapılabilir Mi?
Kanal tedavisi başarısız olduğu durumlarda tekrarlanabilen bir tedavi şeklidir. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda, kök kanal dolgusu çıkarılarak, kanallar yeniden şekillendirilip dezenfekte edildikten sonra doldurulabilmektedir.

Kök kanal tedavisi, dünya çapında milyonlarca insanın, uygulanmadığı takdirde kaybedilecek olan dişlerinin korunmasını sağlayan oldukça başarılı bir prosedürdür. Ayrıca implant ve protetik diş tedavisi maliyetlerinde tasarruf sağlayabilir.